Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Το newstrip.gr εγκαινιάζει τη συνεργασία του με το μεταφραστικό γραφείο «Lexis» μέσω μιας σειράς βιβλιοκριτικών για μυθιστορήματα, λευκώματα και ιστορικές μελέτες για μικρούς και μεγάλους.

«Και η Αγία Πετρούπολη συνέχισε χωρίς τον Ακάκι Ακάκιεβιτς, σαν να μην υπήρξε ποτέ του στην πόλη…»

Έχοντας χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο ρωσικό διήγημα που γράφτηκε ποτέ, «Το Παλτό» του Νικολάι Γκόγκολ είναι μια μικρογραφία του γραφειοκρατικού κατεστημένου, που υποτάσσει τους σκληρά εργαζομένους υπαλλήλους, στους οποίους ανταποδίδει ελάχιστα, παρά την ψυχική και σωματική τους αφαίμαξη.

Το «Παλτό» είναι η ιστορία (ή μάλλον η τραγωδία) του Ακάκι Ακάκιεβιτς, ενός γραφέα δημόσιας υπηρεσίας, ο οποίος μετά από αιματηρές οικονομίες καταφέρνει να αποκτήσει ένα καλό παλτό, που όχι μόνο τον ζεσταίνει, αλλά του προσδίδει αποδοχή και κύρος στη δουλειά του.

Μια μέρα, όμως, ο Ακάκι θα χάσει το πολυπόθητο παλτό του και στην προσπάθειά του να το βρει θα μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και στην απαξίωση του ανθρώπου μέσω του συστήματος.

Ο αναγνώστης πολύ εύκολα μπορεί να ταυτιστεί με τον ήρωα του Γκόγκολ, βλέποντας τη συμμόρφωση και την καθυπόταξη που πρεσβεύει το σύστημα, το οποίο μετατρέπει τους εργαζομένους σε γρανάζια του, κατασπαράσσοντας την ανθρώπινη ύπαρξη.

Ο συγγραφέας γράφει – ίσως – το πιο αντιπροσωπευτικό έργο της ρωσικής λογοτεχνίας, καθώς ο αναγνώστης βλέπει σε αυτό το διήγημα τη σάτιρα (που αφορά και ξεπερνά αυτό καθ’ αυτό το παλτό, αγγίζοντας το κοινωνικό σχόλιο), τον ρεαλισμό, βαθιά ριζωμένο σε νατουραλιστικές λεπτομέρειες, που προσεγγίζουν το γκροτέσκο, αλλά και τη συμπόνια προς την τραγικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Με άλλα λόγια ο Γκόγκολ βάζει τον Ακάκι να έρχεται αντιμέτωπος με όλες τις κοινωνικές και εργασιακές παθογένειες, την υποκρισία, την κερδοσκοπία, την κοινωνική ακαμψία, την εκμετάλλευση και την αδικία, που του στέρησαν αυτό που ποθούσε περισσότερο.

Η έκδοση του εμβληματικού έργου του Ρώσου συγγραφέα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη αποτελεί ένα κόσμημα για τη βιβλιοθήκη κάθε βιβλιοφάγου!

Για περισσότερες πληροφορίες ΕΔΩ