Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Αρθρίτιδας καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Ένωση Ρευματολογίας και Αρθρίτιδας, για μια ασθένεια που γίνεται πιο συχνή με την αύξηση της ηλικίας και επηρεάζει σε κάποια στιγμή τη ζωή σχεδόν το 2% του πληθυσμού στις αναπτυγμένες χώρες.

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή που προσβάλλει τις αρθρώσεις, μια νόσος που δεν θεραπεύεται εντελώς, αλλά μπορεί μόνο να ελεγχθεί η εξέλιξή της, με τη μείωση των συμπτωμάτων, που είναι επώδυνα, και τη βελτίωση, στο μέγιστο δυνατόν, της λειτουργικότητας των αρθρώσεων. Τα πιο κοινά συμπτώματά της είναι: πρήξιμο και δυσκαμψία αρθρώσεων, πόνος, ερεθισμός, κάψιμο στις αρθρώσεις.

hashimoto_2

Αν και οι πιο συνηθισμένοι τύποι αρθρίτιδας είναι η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές άλλες μορφές, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούνται από λοίμωξη ή μεταβολικές διαταραχές. Οι αρθρίτιδες είναι χρόνιες ασθένειες που παρουσιάζουν εξάρσεις και υφέσεις.

Οστεοαρθριτίδα

Είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας, που επηρεάζει σχεδόν το 1/3 των ανθρώπων πάνω από τα 60 χρόνια, χαρακτηρίζεται από πόνο στις αρθρώσεις, κυρίως στο γόνατο, τους γοφούς, τη σπονδυλική στήλη, τις αρθρώσεις των χεριών και των δακτύλων. Τραύματα στις αρθρώσεις, μεγάλη ηλικία, παχυσαρκία, ορισμένοι γεννητικοί παράγοντες, καθώς και επαγγέλματα, χόμπι, αθλήματα, μπορεί να οδηγήσουν, αρχικά, σε αλλαγές της υφής του χόνδρου και στη συνέχεια στην οστεοαρθρίτιδα.

hashimoto_2

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Είναι μια αυτοάνοση ασθένεια – προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού – με διάφορες παραλλαγές, κατά τις οποίες η φλεγμονή στις αρθρώσεις, επηρεάζει τους ιστούς γύρω από αυτές, και εξελισσόμενη προοδευτικά, οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα και παραμόρφωση των αρθρώσεων. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα σχετίζεται, επίσης, με αυξημένο κίνδυνο λοιμώξεων οστεοπόρωσης – λέπτυνσης των οστών – και αθηροσκλήρωσης – σκλήρυνσης των αρτηριών.

Σπονδυλοαρθροπάθειες

Είναι μια ομάδα καταστάσεων, που επηρεάζουν το ιερό οστό και τη σπονδυλική στήλη, έχουν ως κοινό τους σύμπτωμα τον πόνο στην πλάτη και εμφανίζονται πιο συχνά σε άνδρες και σε άτομα με γενετική παραλλαγή, γνωστή ως HLA-B27 (πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια κυττάρων του ανοσολογικού συστήματος).

Ουρική αρθρίτιδα

Η φλεγμονή, ο πόνος και η καταστροφή των αρθρώσεων μπορεί να εμφανισθούν ως αποτέλεσμα της καθίζησης κρυστάλλων ουρικού μονονατρίου, στον χώρο της άρθρωσης. Είναι μια εξαιρετικά επώδυνη μορφή αρθρίτιδας, παλιά γνωστή ως «ποδάγρα», που εμφανίζεται αρχικά σε μια μόνο άρθρωση, συνήθως στο μεγάλο δάκτυλο του ποδιού, αλλά και σε άλλα μέρη, δάκτυλα, γόνατα, αγκώνες, καρπούς. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες από τα 40 και πάνω χρόνια.

hashimoto_2

Λοιμώδης αρθρίτιδα

Είναι ένα σύνολο αρθριτικών καταστάσεων που προκαλούνται από την έκθεση του οργανισμού σε ορισμένους μικροοργανισμούς, που άλλοτε διεισδύουν στον χώρο της άρθρωσης και προκαλούν καταστροφή και άλλοτε μια μόλυνση διεγείρει μια ανοσολογική αντίδραση που οδηγεί σε αρθρίτιδα. Προκαλείται από βακτηριακές λοιμώξεις (συνήθως το βακτήριο εισέρχεται στον χώρο της άρθρωσης μέσω του κυκλοφορικού συστήματος), από μυκητιάσεις και ιογενείς λοιμώξεις. Οι μικροοργανισμοί μπορούν να εισαχθούν στην άρθρωση με τραύμα ή με χειρουργική επέμβαση.

Απαραίτητη για τη θεραπεία της αρθρίτιδας είναι η πρώιμη ιατρική διάγνωση, η οποία θα κατευθύνει υπεύθυνα τον ασθενή σε φάρμακα, επεμβάσεις, φυσικοθεραπεία. Ωστόσο η ύπαρξη αρθρίτιδας δεν πρέπει να αλλάζει τον τρόπο που ζούμε, αφού μπορούμε να συμβουλευθούμε τον κατάλληλο γιατρό, να φροντίζουμε την άσκηση και κίνηση των αρθρώσεων προκειμένου να ενδυναμώνονται οι χόνδροι, να προσπαθούμε να ελέγχουμε τον πόνο, να διατηρούμε ένα σωστό βάρος με ισορροπημένη διατροφή.