Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
Οι περισσότεροι από εμάς, φροντίζουμε καθημερινά το σώμα μας, όπως του αξίζει. Διαλέγουμε προσεκτικά τι τρώμε και γυμναζόμαστε συστηματικά. Θυμόμαστε να πίνουμε πολύ νερό, να κοιμόμαστε όσο περισσότερο και καλύτερα γίνεται. Επενδύουμε σε προϊόντα περιποίησης και ακολουθούμε με ευλάβεια ιεροτελεστίες φροντίδας δέρματος και μαλλιών.
Συμβαίνει, όμως, το ίδιο με το στόμα μας; Έχουμε ποτέ αναρωτηθεί με τι προϊόντα το φροντίζουμε και τι περιέχουν αυτά; Η απάντηση είναι: σπάνια. Δεν κοιτάμε με επιμέλεια τι περιέχουν, αν είναι πραγματικά αποτελεσματικά ή επιβλαβή. Όμως, το στόμα μας εκπέμπει την υγεία του σώματός μας. Κάθε φορά που διαταράσσεται η ισορροπία του, επιβαρύνεται ο οργανισμός μας. Πώς, όμως, πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας; Πόσες φορές την ημέρα και με τι οδοντόβουρτσα; Τι στοματικό διάλυμα να χρησιμοποιούμε και τι οδοντόκρεμα; Αυτές είναι οι πιο συχνές ερωτήσεις που απασχολούν τους ασθενείς μας καθημερινά.

Ορίστε λοιπόν 6 πράγματα που μπορούμε να προσέξουμε άμεσα.
Επιλέγουμε:
1. Οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες.
2. Προϊόντα χαμηλού αφρισμού και χωρίς SLS.
3. Οδοντόκρεμα με χαμηλό δείκτη αποτριβής (RDA < 70).
4. Οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα χωρίς βελτιωτικά γεύσης, χρώματος και οσμής.
5. Οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα χωρίς έντονο αίσθημα καύσου.
6. Οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα με φθόριο.
Και πάνω από όλα, χαμογελάμε. Κάνει σε όλους μας καλό!

Για να δούμε, όμως, τι σημαίνει σωστό βούρτσισμα;
Παθογόνα μικρόβια, όξινες τροφές που μειώνουν το ph, οξειδωτικό στρες, χαμηλή ροή σάλιου, κακή διατροφή, κάπνισμα, σφίξιμο δοντιών. Τα ευαίσθητα κύτταρα του στόματός μας έχουν κάθε μέρα υποχρέωση να μας προστατεύουν από όλα τα παραπάνω. Γι’ αυτό χρειάζονται τρυφερότητα και φροντίδα.
“Βουρτσίζω σωστά, σημαίνει βουρτσίζω μαλακά”. Οι περισσότεροι από εμάς βουρτσίζουμε 4-5 φορές πιο δυνατά από ό,τι θα έπρεπε, ενώ η οδοντική πλάκα είναι τόσο μαλακή ώστε να αφαιρείται αποτελεσματικά με μαλακό βούρτσισμα.
Στην πραγματικότητα με το δυνατό βούρτσισμα - με μέτρια/σκληρή οδοντόβουρτσα ή με προϊόντα που ερεθίζουν το στόμα, ταλαιπωρούμε ακόμη περισσότερο τα κύτταρά του και προκαλούμε ευαισθησίες. Αποτρίβουμε την αδαμαντίνη των δοντιών μας και τραυματίζουμε τα ούλα που υποχωρούν και αποκαλύπτουν τη ρίζα, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζονται.
Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν; Διαλέξτε μαλακή οδοντόβουρτσα, βάλτε το αγαπημένο σας τραγούδι και αφοσιωθείτε στο βούρτσισμα για 2 λεπτά. Τόσο χρειάζεται. Θα καταλάβετε ότι εφαρμόζετε τη σωστή δύναμη, αν νιώθετε τις ίνες της οδοντόβουρτσάς σας σαν να χορεύουν, να γλιστράνε πάνω στη γραμμή των ούλων και στα δόντια σας. Αν τις νιώθετε να συμπιέζονται, να μη γλιστράνε, τότε μάλλον βουρτσίζετε δυνατά. Αναπνεύστε, αφήστε τις αισθήσεις σας να σας οδηγήσουν και απολαύστε το. Βουρτσίζουμε σωστά, βουρτσίζουμε μαλακά. Το στόμα μας είναι ένα πολύτιμο όργανο. Ας το τιμήσουμε.

Πότε ακριβώς πρέπει να βουρτσίσουμε τα δόντια μας;
Η στιγμή και ο τρόπος έχει μεγάλη σημασία. Tα εσπεριδοειδή, όπως και οι φράουλες, τα μήλα, ο καφές, το τσάι, το ξύδι, τα ανθρακούχα και το κρασί είναι μερικές από τις τροφές με χαμηλό ph. Το βούρτσισμα αμέσως μετά την κατανάλωσή τους, τη στιγμή που το χαμηλό τους ph έχει διαταράξει το ph του στόματος, μπορεί να προκαλέσει φθορές στα δόντια μας.

Πιείτε καφέ, φάτε εσπεριδοειδή, βάλτε μπόλικο λεμόνι στο φαγητό σας - ξεπλύντε αν θέλετε με νερό - αλλά μη βουρτσίσετε. Περιμένετε 30 λεπτά και αφήστε το σάλιο να κάνει τη δουλειά του. Να δράσει φυσικά επαναφέροντας το ph του στόματος σε φυσιολογικά επίπεδα, να εξουδετερώσει τα οξέα και να προστατεύσει την αδαμαντίνη και την οδοντίνη μας από τη διάβρωση.
Βάσει ερευνών, τo 90% από εμάς, δηλαδή σχεδόν όλοι, θα νιώσουμε κάποια στιγμή ενόχληση ή πόνο στο στόμα, στα δόντια μας. Πιθανότατα θα περάσουμε έντρομοι στην πολυθρόνα του οδοντιάτρου, θα ακολουθήσουμε θεραπεία, ίσως όλο αυτό γίνει για εμάς μια επώδυνη ανάμνηση.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι αυτό μπορούμε να το αλλάξουμε. Θέλει μονάχα τρυφερότητα, φροντίδα, υποστήριξη και συνέπεια. Γνώση αληθινή και εκπαίδευση. Και μην ξεχνάτε. Το στόμα μας είναι το όργανο που μας συνδέει με τον κόσμο γύρω μας. Η φροντίδα του είναι για εμάς μια καθημερινή κίνηση αγάπης.
Ας το τιμήσουμε.
* Η Μαρία Ζεμπιλά είναι Χειρούργος Οδοντίατρος του Α.Π.Θ., Περιοδοντολόγος – Εμφυτευματολόγος.