Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
Πρόκειται για μια βιταμίνη που δικαιολογημένα έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον των επιστημόνων όσο καμιά άλλη, αφού πολυάριθμες μελέτες κατά τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αναδείξει τη δράση της στην καλή υγεία των οστών, στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα, στην καλή λειτουργία της καρδιάς και γενικά στον ευεργετικό της ρόλο στην υγεία μας.

Συνθέτεται στον οργανισμό, κυρίως, μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας στο δέρμα μας αλλά προσλαμβάνεται και από την κατανάλωση ορισμένων τροφών(όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες, το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι), σε μικρή, όμως, ποσότητα.
Η σύνθεση της βιταμίνης D εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως είναι:
Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι στην Ελλάδα (το 57% του πληθυσμού της) αλλά και στις άλλες μεσογειακές χώρες οι πληθυσμοί έχουν χαμηλή συγκέντρωση βιταμίνης D στο σώμα τους, στοιχείο που προκαλεί έκπληξη για τόσο ηλιόλουστες περιοχές.

Οι κυριότερες αιτίες που εξηγούν αυτό το φαινόμενο είναι:
Η έλλειψή της μετράται μέσω των επίπεδων της 25(ΟΗ)D3 στο αίμα. Έτσι, ανάλογα με τις τιμές της στο αίμα έχουμε:
Επάρκεια : >30 ng/ml
Ανεπάρκεια : 10-30 ng/ml
Έλλειψη : <10 ng/ml

Οι σοβαρότερες επιπλοκές από την έλλειψη της βιταμίνης D είναι:
Σύμφωνα με το Ενδοκρινολογικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, «Βενιζέλειο», η θεραπεία υποκατάστασης της βιταμίνης D, σύμφωνα με τις ιατρικές οδηγίες, θεωρείται πολύ ασφαλής και συνήθως δεν παρατηρούνται προβλήματα από τη χορήγησή της, έτσι ώστε να αποτελέσει ένα πολύτιμο σύμμαχο υγείας για όλες τις ηλικίες.