Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images
Θερμοπληξία
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα του καλοκαιριού και συμβαίνει όταν υπάρχουν στο περιβάλλον υψηλές θερμοκρασίες, άπνοια και υγρασία πάνω από το 70%. Ευνοείται από την απότομη ή παρατεταμένη έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία, την έντονη σωματική δραστηριότητα, τη χρήση υπερβολικών ή ακατάλληλων ρούχων, την κατανάλωση αλκοόλ, την ανεπαρκή λήψη υγρών, την αφυδάτωση, τις χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος και της καρδιάς.

Βασικά συμπτώματα της θερμοπληξίας είναι: υψηλός πυρετός (συχνά πάνω από 40οC), πονοκέφαλος, ζάλη, έντονη ταχυκαρδία, δύσπνοια, ναυτία, εμετός, λιποθυμία, εγκεφαλικές διαταραχές, απουσία εφίδρωσης.
Για να αντιμετωπιστεί η θερμοπληξία πρέπει:
✔ Να μεταφέρουμε τον θερμόπληκτο σε μέρος δροσερό και σκιερό
✔ Να αφαιρέσουμε τα ρούχα του και να δροσίσουμε το σώμα του με κάθε διαθέσιμο μέσο
✔ Να κάνουμε εντριβές στα άκρα του από κάτω προς τα πάνω
✔ Να του χορηγήσουμε, αν μπορεί να πιει, υγρά και μικρή ποσότητα αλατιού
✔ Να ζητήσουμε ιατρική βοήθεια
Η μη έγκαιρη αντιμετώπιση της θερμοπληξίας μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη ζωτικών οργάνων ακόμη και στον θάνατο.
Ηλίαση
Είναι μια παθολογική κατάσταση, ελαφριάς ή βαριάς μορφής, που συμβαίνει μετά από παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ιδιαίτερα αν έχουμε το κεφάλι και τον αυχένα ακάλυπτα κατά τις μεσημβρινές ώρες, όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στη γη. Τότε ο οργανισμός παράγει ή αποκτά περισσότερη θερμότητα από ό,τι μπορεί να ελέγξει, παράγει περισσότερο ιδρώτα και εμφανίζει διάφορα συμπτώματα: ερυθρότητα δέρματος, ατονία, κόπωση, ζάλη, αδυναμία, κράμπες, σύγχυση, ναυτία, εμετό, λιποθυμία, πονοκέφαλο, εγκεφαλική δυσλειτουργία ή διαταραχές ούρων.
Από την ηλίαση κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά κάτω των δύο χρόνων, τα άτομα που έχουν προβλήματα με τα νεφρά, την καρδιά ή το κυκλοφορικό σύστημα, όσοι χρησιμοποιούν ινσουλίνη και τα υπέργηρα άτομα.

Στην περίπτωση που ένα άτομο πάθει ηλίαση:
✔ Το μεταφέρουμε σε μέρος δροσερό και σκιερό
✔ Τοποθετούμε στον αυχένα δροσερά επιθέματα για να μειώσουμε τη θερμοκρασία του σώματος
✔ Αφαιρούμε περιττά ρούχα(κάλτσες, παπούτσια κ.ά) και το τοποθετούμε σε στάση με τα πόδια ψηλά
✔ Του δίνουμε κρύα υγρά χωρίς ζάχαρη
✔ Αν τα συμπτώματα διαρκέσουν περισσότερο από μισή ώρα προσφεύγουμε σε ιατρική βοήθεια
Ηλιακά Εγκαύματα
Είναι η κάκωση ή οξεία βλάβη του δέρματος από την ηλιακή ακτινοβολία και μπορεί να εξελιχθεί από ένα απλό κοκκίνισμα σε οίδημα, που συνοδεύεται από φυσαλίδες με υγρό.
Η σοβαρότητα του εγκαύματος εξαρτάται από τον τύπο του δέρματος, τη διάρκεια έκθεσης στον ήλιο, την ώρα της ημέρας, την ηλικία(το δέρμα των βρεφών είναι πολύ ευάλωτο στην ακτινοβολία του ήλιου).

Ανάλογα με τη σοβαρότητα του εγκαύματος ποικίλουν και τα συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι: ερυθρό δέρμα, πόνος, ναυτία ή και εμετός, πυρετός, ρίγος, οίδημα, αφυδάτωση, εξανθήματα, ξεφλούδισμα.
Προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιου είδους προβλήματα πρέπει:
✔ Νε επιλέγουμε μέρη με σκιά
✔ Να μην εκτιθέμεθα στον ήλιο από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4μ.μ.
✔ Να χρησιμοποιούμε 20 τουλάχιστον λεπτά πριν εκτεθούμε στον ήλιο αντιηλιακά με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας
✔ Να φορούμε καπέλο και γυαλιά
Σε περίπτωση που δεν αποφύγουμε το έγκαυμα, αφού ανακουφίσουμε την περιοχή με κρύο νερό, τοποθετούμε φαρμακευτική κρέμα και αποστειρωμένο επίδεσμο και στη συνέχεια συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο για ειδική αγωγή.
Τσιμπήματα από έντομα
Ο ζεστός καιρός του καλοκαιριού και η μεγάλη ηλιοφάνεια ευνοούν τα τσιμπήματα από τα διάφορα έντομα και κυρίως τα κουνούπια, τσιμπήματα ενοχλητικά που συνήθως επουλώνονται μετά από 2-3 μέρες. Μερικά τσιμπήματα εντόμων, π.χ. από τις μέλισσες και τις σφήκες, μπορούν να επιφέρουν δυνατό πόνο ή αλλεργική αντίδραση και απαιτούν, πολλές φορές, άμεση ιατρική φροντίδα.
Μετά από τέτοια τσιμπήματα το ανοσοποιητικό σύστημα περιέρχεται σε άμυνα και απελευθερώνει ισταμίνη, μια οργανική ένωση που επιτρέπει στον οργανισμό να ξεκινήσει φλεγμονώδη αντίδραση απέναντι στη βλαπτική ουσία που δέχτηκε αλλά και που μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος, φαγούρα, πρήξιμο, εξανθήματα κ.ά..

Σε κάθε περίπτωση μεγάλη σημασία έχουν και οι πρώτες μας κινήσεις για την αντιμετώπισή του τσιμπήματος με ψυχρά επιθέματα, κορτιζονούχα αλοιφή, ακόμη και λήψη κάποιου αντιϊσταμινικού χαπιού για την ανακούφιση από τα συμπτώματα. Ιδιαίτερα προσεγμένη πρέπει να είναι η προφύλαξη των παιδιών.
Για να προφυλαχθούμε, σχετικά βέβαια, από τα τσιμπήματα στο ύπαιθρο, ιδιαίτερα κατά τις νυχτερινές ώρες:
✔ Μειώνουμε, κατά το δυνατόν, την ακάλυπτη επιφάνεια του σώματος και χρησιμοποιούμε εντομοαπωθητικά σπρέι
✔ Αποφεύγουμε τα αρώματα και τα αποσμητικά, γιατί οι έντονες οσμές προσελκύουν τα έντομα
✔ Αποφεύγουμε μέρη όπου λιμνάζουν νερά ή υπάρχουν θάμνοι και ψηλά χόρτα
✔ Χρησιμοποιούμε στους χώρους που καθόμαστε εντομοαπωθητικά προϊόντα ή κεριά
✔ Εγκαθιστούμε σίτες σε πόρτες και παράθυρα
Τροφική δηλητηρίαση
Η μεγάλη ζέστη τους καλοκαιρινούς μήνες ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων στα τρόφιμα, καθώς εισέρχονται σ’ αυτά με διάφορους τρόπους, με αποτέλεσμα την τροφική δηλητηρίαση που οφείλεται σε ακατάλληλη τροφή ή υγρό.
Τα συμπτώματα της τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να εμφανιστούν αμέσως μετά την κατανάλωση του τροφίμου ή του υγρού αλλά και μέρες ή εβδομάδες αργότερα και είναι: πονόκοιλος, ναυτία, εμετός, κολίτιδα που συνοδεύεται από διάρροια, ζάλη, πυρετός.
Για να ανακουφισθεί το άτομο πρέπει:
✔ Να ξεκουραστεί και να πίνει αρκετά υγρά για αποφευχθεί η αφυδάτωση
✔ Να τρώει μικρά, χωρίς λίπος, γεύματα
Εάν τα συμπτώματα ενταθούν πρέπει να επικοινωνήσουμε με τον γιατρό. Ιδιαίτερα πρέπει να προσεχθούν τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, επειδή μπορούν να αφυδατωθούν ευκολότερα.