Πηγή Φωτογραφιών: Pexels και Google Images


Η υγιεινή των χεριών είναι το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή της μετάδοσης επιβλαβών μικροβίων και την πρόληψη λοιμώξεων που σχετίζονται με την υγειονομική περίθαλψη.

Σε όλο τον κόσμο χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν από ποικίλες λοιμώξεις, αν και λαμβάνουν υγειονομική περίθαλψη, με κύρια οδό μετάδοσης των μικροβίων τα χέρια.

Είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα και το κόστος της θεραπείας αλλά σχετίζεται και με την ολοένα αυξανόμενη αναγνώριση ότι οι περισσότερες λοιμώξεις και τα επακόλουθά τους μπορούν να προληφθούν.

Υπάρχουν δυο τύποι μικροβίων που εγκαθίστανται στα χέρια:

✓η μόνιμη χλωρίδα, που αποτελείται από μικροοργανισμούς που βρίσκονται κάτω από τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας και

✓ η παροδική χλωρίδα , που βρίσκεται στα επιφανειακά στρώματα του δέρματος και αφαιρείται ευκολότερα με τη συνηθισμένη υγιεινή των χεριών.

 achristie_2

Η ιατρική κοινότητα παρακολουθεί τις πρωτοφανείς προόδους που γίνονται στην παθοφυσιολογία των μολυσματικών ασθενειών και στην παγκόσμια εξάπλωση των ανθεκτικών, σε πολλά φάρμακα, λοιμώξεων στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης. Αυτοί οι παράγοντες έχουν καταστήσει αναγκαία την επανεξέταση του ρόλου των βασικών πρακτικών πρόληψης των λοιμώξεων στην υγειονομική περίθαλψη.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η αυστηρή τήρηση της υγιεινής των χεριών μειώνει τον κίνδυνο μετάδοσης λοιμώξεων. Οποιοσδήποτε εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή άτομο που άμεσα ή έμμεσα έχει αναλάβει τη φροντίδα ασθενών ή ατόμων ιδιαίτερα ευαίσθητων σε μικροβιακές λοιμώξεις αλλά και ο καθένας από μας στην καθημερινότητά του πρέπει να ενδιαφέρεται για την υγιεινή των χεριών, να την εκτελεί ορθά και την σωστή στιγμή.

Πότε πλένουμε τα χέρια μας

Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε πρέπει να μείνει καθαρό και αφού αγγίξουμε οτιδήποτε μολύνει τα χέρια, όπως: όταν πηγαίνουμε στην τουαλέτα, όταν αλλάξουμε σακούλα σκουπιδιών, μετά τον καθαρισμό του μπάνιου, όταν χρησιμοποιήσουμε χημικές ουσίες οικιακής χρήσης ή κήπου, πριν ετοιμάσουμε το φαγητό, αφού αγγίξουμε ωμό κρέας, πριν και μετά το φαγητό, όταν αγγίξουμε κάποιο ζώο, όταν φταρνιστούμε, πριν και μετά την επίσκεψη σε νοσοκομείο ή σε τόπο όπου υπάρχει ασθενής, πριν τη χορήγηση φαρμάκου κ.τ.λ..

 achristie_2

Πώς θα πετύχουμε πραγματικά καθαρά χέρια;

✓Αν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα τα τρίβουμε με ένα σκεύασμα που έχει ως βάση το οινόπνευμα, για να έχουμε τη συνηθισμένη αντισηψία. Είναι πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό από το σαπούνι και το νερό.

✓Αν τα χέρια είναι εμφανώς βρώμικα ή λερωμένα κάπως αλλιώς, αφαιρούμε τα κοσμήματα, σαπουνίζουμε καλά τα χέρια, τα τρίβουμε για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα και τα ξεπλένουμε κάτω από τρεχούμενο άφθονο νερό.

✓Στεγνώνουμε τα χέρια χωρίς να τα τρίβουμε με την πετσέτα, γιατί η απολέπιση του δέρματος μπορεί να οδηγήσει σε βακτήρια που αποικίζουν στο δέρμα και επιτρέπουν την εξάπλωση των ιών.

✓Φυσικά η άμεση φροντίδα ασθενών επιβάλλει τη χρήση αποστειρωμένων γαντιών μιας χρήσης και επιπρόσθετη προσοχή στην υγιεινή των χεριών

Επίσης:

✓Έχουμε πάντα μαζί μας απολυμαντικό χεριών και το χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα όταν χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

✓Όταν χρησιμοποιούμε υφασμάτινες πετσέτες για να σκουπίσουμε τα χέρια, τις στεγνώνουμε στον καθαρό αέρα και τις αλλάζουμε σε καθημερινή βάση.

✓Μαθαίνουμε στα παιδιά μας το σωστό τρόπο υγιεινής των χεριών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθώς και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας υποστηρίζουν τη βελτίωση της υγιεινής των χεριών σε εγκαταστάσεις περίθαλψης ασθενών και προωθούν διάφορες στρατηγικές βελτίωσης της υγιεινής των χεριών.

Πηγές:

National National Institutes of Health , World Health Organization, ΕΟΔΥ